Osteotreapia manuală integrată – Terapie Manuala
Fiecare terapeut trebuie să aibă cunoștințe despre anatomie, biomecanică, alimentație, plante medicinale, tehnici de masaj.
Deci osteoterapia nu este o singură metodă de tratament ci o combinație flexibilă a mai multor metode și tehnici cum ar fi:
- osteopatia
- chiropraxia
- masaj chinezesc Tui-Na
- masaj suedez
- moxibustie
- fitoterapie
Osteoterapia este în același timp:
- filozofie, pentru că trebuie să trăim după anumite principii ca să ducem o viață sănătoasă
- știință, pentru că trebuie să învățăm anatomie, biomecanică, filozofie orientală
- artă, pentru că trebuie să simțim diferitele tipuri de energie din corpul uman, să simțim în adâncime diferitele țesuturi și formațiuni osoase
- mod de viață, mai mult decât o meserie
”când vine primăvara, iarba crește de la sine”. Drumul spre însănătoșire se află în corpul bolnavului, scopul terapiei este de a înlătura obstacolele care nu permit ca vindecarea să se producă de la sine.
Scopul este ca, cu cea mai mică intervenție să obținem rezultatul cel mai bun.
Osteoterapia și medicina occidentală se aseamănă din mai multe puncte de vedere, cum ar fi faptul că amândouă se bazează pe anatomie, medtode de diagnosticare și investigare. Diferența cea mai mare este în modul în care privesc pacientul și metoda de tratament. Din acest punct de vedere osteoterapia se aseamănă cu medicina orientală.
Medicina modernă în majoritatea cazurilor, pune accentul pe tratarea simptomelor bolii, în timp ce osteoterapia și medicina orientală, incearcă să găsească cauzele, să înțeleagă șirul de evenimente care au dus la formara acesteia.
Dacă am asemăna boala cu o plantă parazită, ar arăta cam așa:
- rădăcina sau rădăcinile(dacă vorbim de o boală complexă) reprezintă cauza(ele) bolii
- tulpina sau tulpinile reprezintă diferitele tipuri ale bolii
- frunzele reprezintă simptomele boli
De obicei cele mai multe boli au aceeași rădăcină. Datoria terapeutului este ca printre frunze să vadă, să descopere rădăcina care se ascunde.
Teoria de bază
Terapia constă în corecția disfuncțiilor articulare, musculare, a organelor interne, a circulației sangvine și a energiei. Scopul este normalizarea proceselor externe și interne ale corpului și eliminarea durerii. Prin tratarea și mișcarea corpului și a membrelor provocăm stimuli care duc la producerea unor modificări în orgamism.
”Caută, tratează, lasă în pace – dar ajută dacă este nevoie”
Caută… ,folosim metodele de diagnosticare, palparea, ascultarea, anamneza, observarea pacientului, radiografii.
Tratează… ,cu ajutorul metodelor de tratament îndepărtăm obstacolele care nu permit vindecarea organismului.
Lasă în pace… ,”Terapeutul tratează, natura vindecă”.Fiecare om se vindecă în ritmul lui propriu.Procesul de autovindecare nu se poate grăbi și nici nu avem voie să îl grabim.
Dar ajută dacă este nevoie… ,putem să luăm în calcul folosirea unor metode de terapie care ajută la activarea procesului de autovindecare(acupunctură, terapie cu vacuum, kineziologie, fizioterapie, s.a)